Wasmachine tipsWasmachine lawaai. Rammelend, gierend of bonkend geluid
Door Paul Terol - - Prijs-update: 26 december 2024 -
Lawaaierige wasmachine
Het is normaal dat een wasmachine geluid maakt tijdens het centrifugeren, maar als het gierend of bonkend geluid maakt, is er iets anders aan de hand. Een wasmachine die veel herrie maakt, is uiteraard vervelend, maar is vaak simpel zelf op te lossen. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om het geluid te verminderen of zelfs te stoppen. Wij beschrijven hieronder de diverse geluiden die een wasmachine kan maken, hun oorzaken en mogelijke oplossingen. Is het niet op te lossen of ben je toe aan een nieuwe wasmachine dan hebben we voor elk budget een wasmachine. Bekijk ook ons artikel top 10 wasmachine waarin we de beste wasmachines op een rijtje zetten of bekijk ook ons artikel wat gaat over wasmachine toerental. Waarom is het belangrijk voor je portemonnee?.
Tikkend of rammelend geluid
De eerste stap bij lawaai in je wasmachine is het controleren van de trommel op achtergebleven voorwerpen, zoals een sleutel, knoop, BH-beugel of kleingeld. Deze voorwerpen zijn mogelijk de bron van het lawaai. Achtergebleven voorwerpen veroorzaken een tikkend en rammelend geluid in de wasmachine.
Waterpas
Zorg ervoor dat de wasmachine op een vlakke ondergrond staat en dat de wasmachine ook recht staat. Wanneer de wasmachine trilt tijdens het centrifugeren, staat het waarschijnlijk niet waterpas, of maakt een van de stelpootjes niet goed contact met de vloer. Dit wiebelen veroorzaakt lawaai. Controleer met een waterpas of de wasmachine zowel van links naar rechts als van achter naar voren goed recht staat. Zet de wasmachine met de stelpootjes goed recht en zorg dat alle vier de pootjes op de vloer staan. Als de wasmachine niet stevig staat, kun je kijken of je hem ergens anders in huis kunt zetten, bijvoorbeeld op een betonnen vloer.
Onderdelen vast
Als een wasmachine flink wat lawaai maakt dan kan dit worden veroorzaakt door losse onderdelen aan de binnen of zelfs de buitenkant van de machine. Controleer de buitenkant op losse onderdelen of wiebelende slangen. Als het geluid van de binnenkant komt dan zit er niets anders op dan de wasmachine op te laten maken door een professional.
Gierend geluid tijdens het centrifugeren
Als je wasmachine, tijdens het centrifugeren, een gierend geluid maakt dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Als je de trommel met de hand ronddraait als de wasmachine leeg is, kun je testen of hij kapot is. Als je de trommel niet soepel kunt ronddraaien, kun je het beste de lagers laten vervangen.
Bonkend geluid tijdens het centrifugeren
Er zijn twee mogelijke verklaringen voor het bonkende geluid dat optreedt tijdens het centrifugeren. Het is belangrijk dat het gewicht in de trommel tijdens het centrifugeren goed verdeeld is. Doe de trommel niet te vol, maar wel voldoende zodat het wasgoed zichzelf gelijkmatig over de trommel kan verdelen. Een andere mogelijke oorzaak van het bonkende geluid zijn versleten schokbrekers of veren. Deze onderdelen verliezen bij oudere wasmachines vaak hun kracht waardoor de trommel meer kan gaan bewegen. Als dit het probleem is, vervang dan de schokbrekers of veren.
Klappend of bonkend geluid
Als je waterslang een klappende of bonkend geluid maakt dan noemen we dit waterslag. Waterslag wordt veroorzaakt doordat de druk in de waterleiding snel verandert wanneer de wasmachine water pakt. Je hebt de keuze tussen het plaatsen van een waterslagdemper, of het inschakelen van een loodgieter.
Professional
Als het zelf oplossen niet is gelukt dan is het raadzaam op een wasmachinemonteur te raadplegen. Een wasmachinemonteur heeft alles al een keer gezien en kan een wasmachine snel inspecteren en het probleem oplossen. Mogelijk zitten er losse onderdelen in de wasmachine of moet de trommel uitgebalanceerd worden. Als de trommel van de wasmachine niet goed is uitgebalanceerd, kan dit leiden tot lawaaierige geluiden.
Veelgestelde vragen
Wat kost het vervangen van lagers wasmachine?
Het vervangen van kapotte kogellagers van een wasmachine kost circa 200 euro, maar hangt af bouwkwaliteit van je wasmachine. Zo kunnen de kosten oplopen als de wasmachine een kunststof kuip heeft, want dan, zal in het uiterste geval, het achterdeel vervangen moeten worden. Stel de reparatie niet uit, want de levensduur van je wasmachine zal snel afnemen.
Hoe weet ik of de schokbrekers van mijn wasmachine kapot zijn?
Je kunt de schokbrekers van de wasmachine testen door de trommel, in de binnenkant van de wasmachine, hard naar beneden te duwen en dan los te laten. Als de trommel direct in dezelfde positie terug schiet, dan zijn de schokbrekers in orde. Als de trommel op en neer beweegt, dan zijn de schokbrekers versleten.
Conclusie
Een veel voorkomende oorzaak van een bonkend wasmachine geluid zijn de versleten schokbrekers of veren. Deze onderdelen verliezen bij oudere wasmachines vaak hun kracht waardoor de trommel meer kan gaan bewegen. Als dit het probleem is, vervang dan tijdig de schokbrekers of veren om ernstige schade aan de wasmachine te voorkomen. Een simpele oplossing om te proberen is om de wasmachine netjes waterpas te zetten. Dit kan je zelf eenvoudig doen door een waterpas bovenop de wasmachine te plaatsen en dan de pootjes van de machine in en uit te draaien tot de wasmachine 100% waterpas staat. Dit maakt een wereld van verschil.