Wasmachine tipsKleding vol chemische stoffen? Je nieuwe kleren, eerst wassen of niet?
Door Paul Terol - - Prijs-update: 26 december 2024 -
Nieuwe kleren in de wasmachine
Is het nu een fabeltje of niet? Moet je nieuwe kleding eerst wassen, of kun je het gewoon meteen aandoen? Onderzoek hiernaar wijst uit dat het zeer zeker aan te bevelen is om je nieuwe kleren te wassen voordat je ze aantrekt. Voor meer informatie over wasmachines, lees ook onze artikelen over de beste top 10 wasmachines of bekijk ook ons artikel wat gaat over hotfill! Je wasmachine direct aansluiten op je warmwaterleiding en meer over dit onderwerp wasgoed te lang in de wasmachine laten zitten?.
Is het echt belangrijk om je nieuwe kleren eerst te wassen?
De fabrikant van jouw mooie nieuwe outfit heeft er alles aan gedaan om zijn product zo goed mogelijk te kunnen verkopen en laat vaak geen middel ongebruikt om jou tot aankoop te verleiden. Eigenlijk weten we het allemaal ook wel. Immers, na een wasbeurt is kleding toch een beetje anders dan toen het nieuw was. Het ruikt natuurlijk anders, soms zijn de kleuren ook iets minder en regelmatig zijn de gewassen kleren ook wat slapper, kreuken meer, of de structuur van de stof voelt anders. Geen wonder! Zeggen de onderzoekers. In nieuwe kleren worden vaak allerlei chemische middelen aangetroffen die tijdens het productieproces gebruikt zijn. Zo wordt kleding tijdens de productie vaak behandeld met een chemische stof om ervoor te zorgen dat de kleding niet kreukt in de winkel. Volgens huidexperts kunnen deze stoffen voor jeuk en huiduitslag zorgen.
Onderzoek in Nieuw Zeeland wees uit dat kleding die in China werd gefabriceerd, tot 900 keer meer van deze chemische stoffen bevat dan de veiligheidslimiet toestaat. Hierbij is formaldehyde, gebruikt om kreuken en beschimmelen van kleding te voorkomen, de grootste boosdoener. Deze stof kan de veroorzaker zijn van huidirritatie. Hetzelfde geldt voor bepaalde kleurstoffen.
In nieuwe kleren worden ook vaak sporen van ftalaten aangetroffen. Dit is een giftige stof die door fabrikanten gebruikt wordt om kunststoffen zachter te kunnen maken. Deze stof komt voor in plastic producten, verf, speelgoed, inkt, lijm, tapijt, behang, nagellak en kleding.
Deze vervelende stof bevat onder andere xeno-oestrogenen. Deze xeno-oestrogenen beïnvloeden het metabolisme van mensen en dieren met als gevolg het risico van verminderde fertiliteit en zelfs erger.
Nieuwe nachtkleding eerste wassen?
Hiervoor geldt hetzelfde als voor gewone kleding. Trouwens, als jouw nachtkleding van de markt af komt, of in de winkel heeft gehangen, weet je nooit waar het al heeft gelegen en wie er allemaal al aan hebben gezeten.
Kan ik wel ’s nachts mijn t-shirt van die dag aanhouden?
Ik draag vaak t-shirts en houd ’s nachts vaak het t-shirt aan dat ik overdag aan had, kan dat?
Nou, dat is niet aan te bevelen, want dan krijg je dat het zweet dat je ’s nachts verliest, zich mengt met het oude zweet wat de hele dag door al door je t-shirt is opgenomen. Hierdoor krijg je bacteriën die op het zweet afkomen, zich ermee voeden en dan lekker vermenigvuldigen. Niet echt een fris idee en al helemaal niet bevorderlijk voor de lichaamsgeur!
Hoe was ik nieuwe kleding?
Over het algemeen zitten er nog geen vlekken in je nieuwe kleren. Het gaat er dus alleen om dat ze even gewassen worden om al die ongewenste stoffen er uit te wassen. Hieronder geven we je enkele tips:
Welk wasprogramma?
Kies het wasprogramma dat past bij het type stof. Kijk hiervoor op het wasvoorschrift in het kledingstuk.
Natuurlijke materialen koud wassen?
Zijde, angora, kasjmier, linnen, etc zijn natuurlijke materialen zoals die altijd op de hand, in koud water, gewassen moeten worden.
Synthetische materialen in de droger?
Synthetische materialen zoals lycra, dralon, nylon, coolmax etc. kan in de wasmachine en in de wasdroger, tenzij er stretch materiaal in zit.
Zijde met de hand wassen?
Zijde moet de eerste keer op de hand gewassen worden in verband met de mogelijkheid dat de kleuren gaan uitlopen.
Hoe fluweel en donker materiaal wassen?
Was fluwele en donkere kleding nooit met stoffen die vezels bevatten die dan los kunnen komen, zoals bijvoorbeeld handdoeken. De pluisjes komen dan aan je fluwelen of donkere wasgoed. Voor donkere kleding geldt ook dat je dit het beste binnenste buiten kunt wassen met niet zo veel wasmiddel.
Hoe gekleurde kleding testen of het afgeeft?
Test gekleurde kleding altijd even op afgeven door een deel ervan met warm water nat te maken en boven een witte doek uit te knijpen voordat je deze in de was doet.
Conclusie
Over het algemeen bevat organisch katoen geen pesticiden of andere chemische producten en is erg zacht voor je huid. Maar nieuwe kleding wordt vaak door veel mensen gepast met mogelijk niet al te frisse handen. Ook bij organisch katoen om de kleding voor het dragen even op 40 graden te wassen. Een kleine moeite en wel zo fris. In een wasdroger slijt en krimt je kleding. Let er op dat je bij het machinaal drogen van je kleding dat niet doet op een te hoge temperatuur. Maar de beste tip die we je kunnen geven is goed te kijken naar de was en droogvoorschrift dat aan de kleding genaaid zit. Dit kleine labeltje weet dan toch vaak het beste wat echt goed is voor je kleding.